středa 27. února 2013

osamoceně

stojící sporáky se u nás do nových kuchyní dávají výjimečně. Jde vždycky o okolnostmi vynucené řešení. A každý to vnímá jako vadu na kráse, jako kompromis. Chceme mít vše zakryté, zabudované, jednolité bez mezer. 
V některých zemích (Anglie, Itálie) je ale tradice samostatných velkých sporáků nepřerušená. Používají se i do moderních kuchyní. 
Nejsou to ovšem jen tak nějaké spotřebiče, jsou to výstavní kusy, které kuchyň opravdu zdobí. Pokud si odmyslím tu vysokou cenu, vím najisto, že bych si jeden takový velkokapacitní solitér na chalupu pořídila. 
Líbí se vám nebo si myslíte, že je to krok zpátky a že indukce je indukce?

sporáky britské značky AGA

sporáky italské značky Fratelli Onofri


4 komentáře:

  1. Já jsem kamnům AGA propadla v Anglii před 20 lety. To nejsou kamna, to je člen rodiny. Můj velký sen, i když je nebudu nikdy mít, tak se vždy ráda zasním.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Anglii je to velká tradice a já tradiční výrobu a kontinuitu moc obdivuju. Krásné snění přeju:-)

      Vymazat
  2. Mně se teda zrovna trend všechny přístroje a spotřebiče v kuchyni schovat za dvířka vůbec nelíbí.Asi se vychází z toho,že jsou kuchyně součástí obývacích místností.Není nad to mít v kuchyni volně stojící spotřebiče,uprostřed pokud možno větší stůl, kolem pohodlné židle a možná někde v rohu malou televizi(ale to opravdu není nutné). Kuchyň zařízenou opravdu kuchyňským nábytkem,ne vysoce lesknoucími se skříńkami.A v takové obyčejné kuchyni si ještě vedle stolu hrály moje děti před téměř 40lety.To byla pohoda.I malá postýlka pro mimino se tam vešla a nebylo třeba chůvičku. Pokud děti chtěly sledovat něco málo v televizi,vedle byl obývák, přes otevřené dveře jsem na ně viděla. Taky jsme byli všichni v úzkém spojení a i soukromí bylo.Bydlíme dodnes v tomto rodinném domku,teda generační nádstavbě ze 70.let, běžné velikosti místností, jen kuchyň teda má 6x5m.Ale asi je to jen názor 60leté venkovské ženy, do dnešního trendu se nehodící.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeju krásný den! Z vašeho milého komentáře jsem nadšená. Napsala jste to myslím přesně. Obávám se, že dnešní obývákokuchyně ve skutečnosti vyhovují málokomu-v provozu se ukáže, že není možné aby někdo pracoval v kuchyňské části a druhý sledoval televizi, ruší se-stačí zapnout varnou konvici. Velmi často se přestane používat jídelní stůl a jídlo se začne odbývat u konferenčního stolku. Trendy jsou jedna věc a skutečný život věc druhá. Myslím si, že rodinnému životu více vyhovuje velká kuchyň s velkým stolem, s místem na dětský kout a s otomanem na šlofíčka:-) V těch kukaních, co se dnes navrhují a staví se ovšem velmi často nevyskytuje ani kout pro kuchyň, natož místnost samotná.

      Vymazat

Děkuji za všechny vaše komentáře.