sobota 19. dubna 2014

co čtu...


nejen u dnešní snídaně, ale už několik dnů zpátky pročítám rozhovory s českými architekty...rozhovory všeho druhu miluju (je to asi úchylka všech zvědavých blíženců) a rozhovory s architekty v knize "Město mezi domy" jsou úplnou lahůdkou.



Něco o kráse v architektuře...
Z rozhovoru s arch. Romanem Kouckým:
"Všiml jsem si, že často a rád používáte slovo "krása". Nemyslíte, že jde o krajně subjektivní pojem?
  Když se budete bavit s lidmi, kteří opravdu řeší podstatu věcí, a to v jakémkoliv oboru, tak stejně nenajdete jiné slovo a dostanete se k tomu, že to musí být v závěru krásné. Například zlatý řez není "jen" matematický vzorec, ale krásný vzorec. Když je věc obecně udělána správně, třeba technicky, tak je většinou také krásná. Jenže je pravda, že se s tím špatně operuje, a proto vítězí pseudotechnici, kteří jsou schopni vyvolat dojem, že nejlepší je jen to, co se dá spočítat (třeba zateplení domu). Řeknete-li ale, že věc musí být především ve své podstatě krásná, nikdo tomu nechce rozumět. Dozvíte se třeba, že práv vaše krása se nikomu nelíbí. Ale já si stejně myslím, že ve výsledku je krása docela objektivizovatelná. Asi stejně jako pravda. Možná je vždy potřeba čas. Poznat krásu se musí každý neustále učit. Já jsem přesvědčen, že to jde.
Jak?
  Jak je možné, že vychází tolik knih o jednom jediném domě, jako je třeba Corbusierova vila Savoye nebo Wrightův dům nad vodopádem - nebo i vily jako Tugendhat nebo Müller, abychom zůstali doma? Protože jsou prostě krásné.

Z rozhovoru s arch. Petrem Pelčákem:
Co pro vás znamená pojem krása? Jde o kategorii, kterou ve své architektonické tvorbě zvažujete?
  Krása je skutečný smysl všeho činění. Používat proporcionální pravidla a propočítávat poměry fasády je však těžké v kombinaci s ekonomickými a jinými omezeními ze strany zadavatele. Estetika musí být skloubena s funkčností, ekonomií a vkusem investora, což zabere mnoho času a stojí mnoho nervů..."

Je škoda, že hovorů o architektuře, o bydlení, o designu, o kráse nejsou plná všechna média (místo těch negativních hnusů). 
Jak jinak učit poznávat krásu?

3 komentáře:

  1. Krásné úryvky, díky za ně. Taky mě tyhle rozhovory moc baví. Zas je možná dobře, že nejsou na každém rohu, ne? Najde si je ten, kdo je chce hledat.

    OdpovědětVymazat
  2. Miluju nazory zkusenych a moudrych lidi!Je radost se nad jejich myslenkami zamyslet :-) Zajimavy tip a ochutnavka z nej.Diky.L.

    OdpovědětVymazat
  3. Hodně rozhovorů o architektuře a designu je na www.earch.cz -> Revue -> Rozhovory

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny vaše komentáře.